Häntä heiluttaa koiraa?

Post date: 17.3.2018 9:34:07

Koiran hännän toiminta on mielestäni kiehtova aihe, jota on tutkittu hyvin vähän. Tärkeä kysymys on, kuinka paljon häntä oikeasti avustaa koiraa liikkeessä?

Televisiosta tuli juuri mielenkiintoinen David Attenburgin juontama ohjelma Patagoniasta löydetystä tällä hetkellä suurimmasta löydetystä dinosauruksesta ja siinä selvisi, että dinosauruksen häntä oli massiivinen kehoon nähden ja siinä oli valtavat lihakset, jotka liittyivät hännän juuressa muun muassa reisiluuhun. Näin hännän liike vaikutti dinosauruksen takaraajojen liikkeeseen. Myös hännän paino tasapainotti dinosauruksen koko kehoa, ilman häntää se olisi kaatunut nokalleen.

Tästä tietysti ryhdyin miettimään hännän merkitystä koiralle, mitä kaikkia tehtäviä sillä on? Viestintävälineen lisäksi se tasapainottaa, mutta voisiko se myös luoda voimaa liikkeeseen? Ja miten näiden biomekaanisten tehtävien puuttuminen vaikuttaa töpöhäntäisten koirien liikkeeseen?

Käynnissä ja ravissa häntä liikkuu hieman puolelta toiselle, laukassa liike on enemmän ylös-alas -liikettä, kuten muunkin rangan (niin sanottua fleksio-ekstensio -liikettä). Tasapainottaminen on tärkeä tehtävä, kun koira esimerkiksi juoksee mutkitellen. Tämä tehtävä näkyi hyvin pitkähäntäisen gebardin juoksussa videolla.

Silläkin on varmasti merkitystä, miten koira häntäänsä kantaa, ylhäällä kuten pystykorvilla ja terriereillä, vai alhaalla kuten vinttikoirilla. Äkkiseltään yhdistäisin hännän asennon biomekaanisesti ajateltuna koirarodun tehtävään: nopeilla juoksijoilla häntä on alhaalla, liittyen mahdollisesti edellä mainittuun laukkaan, ja ketteryyttä (eli tasapainoa) vaativilla roduilla häntä kannetaan ylempänä selän päällä. Toki ulkonäköjalostus on voinut muuttaa tätä logiikkaa.

Tein hakuja ja yritin löytää tutkimuksia aiheesta koiran häntä, erityisesti sen biomekaniikasta, mutta mitään ei löytynyt. Eli aihe odottaa tutkimuksia.

Koiran hännässä on keskimäärin 20 nikamaa ja niiden määrä on yksilöllinen. Nikamat voivat myös olla eri korkuisia, esimerkiksi omalla vinttikoirallani on todella pitkä häntä, melkein maahan asti, mutta laskujeni mukaan sillä on vain 18 häntänikamaa, joten yksittäisen nikaman täytyy olla todella korkea (eli pitkä).

Koiran häntään kiinnittyy 12 nimettyä lihasta tai lihasryhmää. Osa näistä vaikuttaa myös hännän alla sijaitsevien anuksen ja ulkoisten sukuelinten toimintaan, mikä tarkoittaa, että hännän toimintahäiriö voi vaikuttaa esimerkiksi ulostamiseen ja virtsaamiseen.

Hännän toiminnan ongelma voi se heijastua myös muutenkin koko kehon toimintaan. Se voi heikentää tasapainoa tai hidastaa koiraa. Se voi jäykistää koko rangan ja pään liikettä. Siksi potilaan hännän toiminnan tarkistaminen on osteopaatille todella tärkeää. Erityisesti hännän kiinnityskohta ristiluuhun on alue, jossa olen todennut usein ongelmaa. Koira voi kipuilla selittämättömästi ja syy voi löytyä tuosta usein unohdetusta rangan jatkeesta.

PS. Ihmiselläkin on kolme neljä häntänikamaa, mutta niiden tehtävät ovat jokseenkin olemattomat koiraan verrattuna. Häntäluihin kiinnittyy pehmytkudoksia ja mikäli häntäluut ovat virheasennossa, kuten häntäluulle kaatumisen jälkeen, voi se aiheuttaa ongelmia lantionpohjassa ja rangassa ulottuen kalloon asti. Ihmisen häntäluiden hoitaminen tosin vaatii luottamuksellista hoitosuhdetta, koska liikutaan hyvin herkällä alueella.

Koiran häntä on tarpeellinen väline myös agilityssä

Häntä ohjaa ja tasapainottaa hypyissä agilityssä

Facebook