Blogi

Ajankohtaisia ja koiralle tärkeitä aiheita koiran hyvinvoinnista ja terveydestä. Pyrin kirjoittamaan kerran kuussa, useimminkin, jos vain aikaa riittää. Aiheita saa ehdottaa!

Mitä osteopaatti oikein tekee?

lähettänyt Hanna Kivinen 24.5.2018 klo 3.28   [ 24.5.2018 klo 3.35 päivitetty ]

Minulta välillä kysytään, että mitä oikein teen koiralle, painelenko jotain vai mitä? Välillä tietysti näyttää, että vain pidän kättä koiran päällä enkä tee mitään. Pyrin nyt selittämään asian yksinkertaisesti.

Osteopatiassa kaikki perustuu ensinnäkin hyvin vankkaan anatomian tuntemiseen, toiseksi eri kudosten toiminnan ymmärtämiseen ja kolmanneksi erittäin herkkään palpaatiotaitoon eli käsin tuntemiseen, tutkimiseen. Kaiken tämän oppimiseen todellakin tarvitaan ne neljän vuoden opinnot, lisäksi jatko-opinnot esimerkiksi koiran anatomiasta ja hoitamisesta. 

Kehosta voi palpoida esimerkiksi kudosten tilaa ja liikettä. Liikettä on terveessä kudoksessa kaikkialla ja eri tasoilla, solusta kokonaiseen elimeen tai niveleen. Nesteen virtausta voi palpoida ja liikkeen puute on merkki ongelmasta. Palpoitava kudos voi olla esimerkiksi kireä, turvonnut, revähtänyt tai kova.

Jos löydän tällaisen epänormaalin kudoksen, ensin täytyy miettiä mistä epänormaalius johtuu. Onko siihen osunut jokin, onko siihen kohdistunut rasitusta tai aiheuttaako esimerkiksi nivelrikko tai muu sairaus ongelmaa alueella?

Sen jälkeen tuota aluetta – tai alkuperäistä ongelma-aluetta – voi hoitaa erilaisilla osteopaattisilla tekniikoilla. Näillä tekniikoilla pyritään vapauttamaan liikerajoitteet ja lisäämään liikettä siinä määrin kuin se yksilön kehossa on mahdollista. 

Tekniikat tarkoittavat erilaisia manuaalisia tapoja hoitaa. Näkyvin ja usein tunnetuin tekniikka on voimakas manipulointi, joissa hyvin tarkkaan kohtaan kohdennetaan voimakas mutta lyhyt voimaimpulssi. Nämä ovat niitä ”niksautuksia”. Tämä on niin sanottu suora tekniikka eli siinä voima kohdistetaan liikerajoitetta vastaan eli ”rikotaan” se ja liike normalisoituu. 

Sitten on tekniikoita, joissa pehmytkudokset viedään käsin tilaan, missä ne rentoutuvat ja liike vapautuu. Kaikissa näissä tekniikoissa käytetään hyväksi ymmärrystä lihasten ja hermoston toiminnasta. 

Itse käytän työssäni eniten erityisen herkkää palpaatiota vaativia kraniaalisia ja viskeraalisia tekniikoita. Niillä hoidetaan hyvin hienovaraisesti mitä tahansa kudosta, kallosta sisäelimiin, nesteisiin, niveliin ja luihin. Tehtävä ”manipulaatio” on hyvin pientä liikettä, parhaimmillaan vain millimetrin murto-osia, eikä se aiheuta kudoksessa vastareaktioita, joita voimakkaammassa manipulaatiossa voi syntyä. 

Pehmeitä tekniikoita käytettäessäni todellakin voi näyttää siltä, että en tee mitään, mutta koska kuuntelen kehon liikettä hyvin tarkkaan, pääsen hoidolla hyvin syvälle kehon kudoksiin ja hoito on tehokkainta. Käsittely on koiralle miellyttävää ja rauhoittavaa.

Mielestäni osteopatiassa ei ole mitään mystistä. Ainoa ihme on se, miten paljon parempi ihmisen tuntoaisti on, kuin mitä yleensä oletetaan. 
Kraniaalinen hoito

Häntä heiluttaa koiraa?

lähettänyt Hanna Kivinen 17.3.2018 klo 2.34   [ 17.3.2018 klo 4.45 päivitetty ]

Koiran hännän toiminta on mielestäni kiehtova aihe, jota on tutkittu hyvin vähän. Tärkeä kysymys on, kuinka paljon häntä oikeasti avustaa koiraa liikkeessä? 

Televisiosta tuli juuri mielenkiintoinen David Attenburgin juontama ohjelma Patagoniasta löydetystä tällä hetkellä suurimmasta löydetystä dinosauruksesta ja siinä selvisi, että dinosauruksen häntä oli massiivinen kehoon nähden ja siinä oli valtavat lihakset, jotka liittyivät hännän juuressa muun muassa reisiluuhun. Näin hännän liike vaikutti dinosauruksen takaraajojen liikkeeseen. Myös hännän paino tasapainotti dinosauruksen koko kehoa, ilman häntää se olisi kaatunut nokalleen. 

Tästä tietysti ryhdyin miettimään hännän merkitystä koiralle, mitä kaikkia tehtäviä sillä on? Viestintävälineen lisäksi se tasapainottaa, mutta voisiko se myös luoda voimaa liikkeeseen? Ja miten näiden biomekaanisten tehtävien puuttuminen vaikuttaa töpöhäntäisten koirien liikkeeseen?

Käynnissä ja ravissa häntä liikkuu hieman puolelta toiselle, laukassa liike on enemmän ylös-alas -liikettä, kuten muunkin rangan (niin sanottua fleksio-ekstensio -liikettä). Tasapainottaminen on tärkeä tehtävä, kun koira esimerkiksi juoksee mutkitellen. Tämä tehtävä näkyi hyvin pitkähäntäisen gebardin juoksussa videolla

Silläkin on varmasti merkitystä, miten koira häntäänsä kantaa, ylhäällä kuten pystykorvilla ja terriereillä, vai alhaalla kuten vinttikoirilla. Äkkiseltään yhdistäisin hännän asennon biomekaanisesti ajateltuna koirarodun tehtävään: nopeilla juoksijoilla häntä on alhaalla, liittyen mahdollisesti edellä mainittuun laukkaan, ja ketteryyttä (eli tasapainoa) vaativilla roduilla häntä kannetaan ylempänä selän päällä. Toki ulkonäköjalostus on voinut muuttaa tätä logiikkaa. 

Tein hakuja ja yritin löytää tutkimuksia aiheesta koiran häntä, erityisesti sen biomekaniikasta, mutta mitään ei löytynyt. Eli aihe odottaa tutkimuksia. 

Koiran hännässä on keskimäärin 20 nikamaa ja niiden määrä on yksilöllinen. Nikamat voivat myös olla eri korkuisia, esimerkiksi omalla vinttikoirallani on todella pitkä häntä, melkein maahan asti, mutta laskujeni mukaan sillä on vain 18 häntänikamaa, joten yksittäisen nikaman täytyy olla todella korkea (eli pitkä).  

Koiran häntään kiinnittyy 12 nimettyä lihasta tai lihasryhmää. Osa näistä vaikuttaa myös hännän alla sijaitsevien anuksen ja ulkoisten sukuelinten toimintaan, mikä tarkoittaa, että hännän toimintahäiriö voi vaikuttaa esimerkiksi ulostamiseen ja virtsaamiseen. 

Hännän toiminnan ongelma voi se heijastua myös muutenkin koko kehon toimintaan. Se voi heikentää tasapainoa tai hidastaa koiraa. Se voi jäykistää koko rangan ja pään liikettä. Siksi potilaan hännän toiminnan tarkistaminen on osteopaatille todella tärkeää. Erityisesti hännän kiinnityskohta ristiluuhun on alue, jossa olen todennut usein ongelmaa. Koira voi kipuilla selittämättömästi ja syy voi löytyä tuosta usein unohdetusta rangan jatkeesta. PS. Ihmiselläkin on kolme neljä häntänikamaa, mutta niiden tehtävät ovat jokseenkin olemattomat koiraan verrattuna. Häntäluihin kiinnittyy pehmytkudoksia ja mikäli häntäluut ovat virheasennossa, kuten häntäluulle kaatumisen jälkeen, voi se aiheuttaa ongelmia lantionpohjassa ja rangassa ulottuen kalloon asti. Ihmisen häntäluiden hoitaminen tosin vaatii luottamuksellista hoitosuhdetta, koska liikutaan hyvin herkällä alueella. 
Hännällä ohjaamista agilityssä

Koiralla ”vino lantio”?

lähettänyt Hanna Kivinen 8.2.2018 klo 1.43   [ 8.2.2018 klo 5.07 päivitetty ]

Vastaanotolleni on tullut useita koiria, jotka ovat saaneet eläinlääkäriltä röntgenkuvien perusteelle tuomion ”vino lantio”. Omistaja on sitten olettanut, että tämä on lopullinen tuomio, koiran kroppa on vino eikä sille voi tehdä mitään. 

Rakenteellinen lantion vinous


Lantio toki voi olla rakenteellisesti vino eli se todella on luutunut vinoon asentoon. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista ja taustalla on yleensä trauma, esimerkiksi auto-onnettomuus (kuva 1.) Tällöin lantioiden luiden asentoa ei voida millään pehmytkudoskäsittelyllä muuttaa. Mutta, mutta...


Toiminnallinen lantion vinous


Kokemukseni ja osteopaattina oppimani mukaan yleensä kyseessä on toiminnallinen lantion vinous. Tällöin kehon pehmytkudokset eli lihakset, nivelsiteet ja faskiat eli erilaiset kalvokudokset ylläpitävät virheasentoa. Lisäksi röntgenkuvauksessa on saatettu aiheuttaa vino asento asettelulla, tällöinkin syynä ovat pehmytkudokset, eivät luiset rakenteet. Kaikki tämä on otettava huomioon tulkittaessa kuvia eikä tuomiota ”vino lantio” tulisi antaa heppoisin perustein. Toki lantio voi olla kuvassa vino, mutta onko se pysyvä tila?

Lantio voi vaikuttaa vinolta koiran seistessä (kuva 2.) ja luoda muuhunkin kehoon epäsymmetriaa, askellus voi olla vinoa ja koira ravata hieman toinen kylki edellä. 

Toiminnallisen vinon lantion hoito


Sen, onko kyse rakenteellisesta vai toiminnallisesta lantion vinoudesta, voi nähdäkseni arvioida vain palpoimalla (eli käsin tutkimalla) ja hoitamalla lantion, ja arvioimalla symmetrian uudelleen hoidon jälkeen. Hoitaminen tarkoittaa pehmytkudosten jännitteiden vapauttamista esimerkiksi osteopatialla, ja ”asettelemalla” luut symmetrisempään asentoon. 

Lantiosta puhuttaessa kyse tällöin on lantionpuoliskojen ja ristiluun alueesta sekä häpyliitoksesta sekä näiden symmetriasta. SI-nivelten toiminta on tässä keskeisessä osassa, siitä lisätietoa tästä. Lantion ”suoristaminen” vaikuttaa muihinkin ympäröiviin kudoksiin, kuten lannerankaan, lihaksiin ja lonkkaniveliin, ja sitä kautta koko muuhun kehoon. 

Eli jos koirasi lantio näyttää röntgenkuvissa vinolta tai sen lantio on seistessä vino, ei kannata masentua vaan tuoda se käsittelyyni ja katsotaan voiko asialle tehdä jotain! 


Rakenteellisesti ja traumaperäisesti vino lantio

Kuva 1. Oletettavasti traumaperäisesti ja rakenteellisesti vahvasti epäsymmetrinen lantio


Seistessä epäsymmetrinen lantio

Kuva 2. Seistessä epäsymmetrinen lantio (eri koira kuin kuva 1)1-3 of 3