Eläinosteopatia

Osteopatia on kehon toiminnallisten ongelmien tutkimista ja hoitoa käsin eli manuaalisesti. Osteopatiassa ihmistä tai eläintä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, ottaen huomioon, että yksi kehon osa voi vaikuttaa koko kehon tasapainoon ja hyvinvointiin. Esimerkiksi jos varvas on kipeä, se voi muuttaa askellusta ja sitä myöten vaikuttaa liikkeeseen ja pitkän päälle yleiseen hyvinvointiin. Tai kun ihminen tai eläin on stressaantunut, ilmenee se kehossa eri tavoin.

Osteopaatti auttaa kehoa parantamaan itsensä, löytämään tasapainotilan, poistamalla paranemisen esteitä. Osteopaatti käsittelee kehon eri kudoksia: luita, lihaksia, sidekudoksia ja kalvoja (eli faskioita). Hoitotekniikat osteopaatti valitsee potilaan ja vaivan mukaan esimerkiksi hyvin pehmeästä (mutta tehokkaasta) kraniaalisesta hoidosta voimakkaamman oloiseen manipulaatioon.

Osteopatia syntyi 1800-luvun lopulla, kun amerikkalainen lääkäri Andrew Taylor Still alkoi etsiä silloista lääketiedettä parempia tapoja ihmisten hoitamiseen. Osteopatia on sittemmin kehittynyt lähinnä Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Osteopatia perustuu vankkaan anatomian ja fysiologian ymmärtämiseen. Usein osteopaatti joutuu tekemään paljon salapoliisityötä löytääkseen vaivan alkuperäisen syyn. Osteopaatin tärkein työkalu ovat kädet, joilla hän tuntee kehon kudosten tilan ja pyrkii parantamaan kehon toimintaa esimerkiksi käsittelemällä pehmytkudoksia sekä artikuloimalla (luomalla liikettä) niveliin. Osteopaatti käyttää paljon myös omaa kehoaan hoitaessaan potilasta.

Myös eläimiä voi hyvin hoitaa osteopatialla, kunhan tuntee kunkin lajin anatomian ja fysiologian erilaisuuden. Hoitotavoista käytetään yleensä pehmeitä ja epäsuoria tekniikoita, manipulaatiota käytetään hyvin harvoin jos lainkaan. Yleensä koiran keho reagoi osteopatiaan hyvin ja nopeasti. Pitkäaikaiset ja voimakkaat traumat voivat vaatia pidempää hoitojaksoa.

Osteopatia onkin eläimille hellävarainen tapa hoitaa. Siinä kuunnellaan eläimen tilaa ja tarpeita ja edetään niiden mukaan. Tällöin sen on myös helpompi vastaanottaa hoito ja löytää terveyden tasapaino.

Koiran lihasten anatomiaa

Osteopatia on potilaan terveyden ja kehon toiminnan tukemista manuaalisesti. Osteopaatti pyrkii aina löytämään syyn kehon epätasapainolle ja hoitamaan sen.

Facebook