Koiran SI-nivelen toiminnan ongelmat

Koiran SI-nivelen ongelmat ovat kokemukseni mukaan varsin alidiagnosoitu vaiva. SI-nivelen liikkumattomuus on yleensä toiminnallinen vaiva, joka ei näy esimerkiksi röntgenkuvissa. Sen sijaan SI-nivelen ”jumiutuminen” voi heijastua lantion asentoon niin, että se tulkitaan ”vinoksi lantioksi”. Moni koira kuitenkin saisi avun vaivaansa, mikäli SI-nivelen toiminnallista häiriötä osattaisiin epäillä.

SI-nivelen anatomiasta ja toiminnasta

Nimi SI-nivel tulee latinankieleisestä nimestä articulatio sacroiliaca, suomeksi risti-suoliluunivel.  Nivelet ovat ristiluun oikealla ja vasemmalla puolella, ristiluun ja suoliluun välissä. (Kuva 1.)

Rotujen välillä on eroja SI-nivelen kulmissa ja nivelen liikkuvuudessa. Joillakin suurilla roduilla SI-niveleen kohdistuvat voimat ovat suhteellisesti noin kaksinkertaiset verrattuna kääpiökoiriin ja joillakin isoilla roduilla (esimerkiksi saksanpaimenkoira) voi olla rakenteellisesti suurempi alttius SI-nivelongelmille.

SI-nivelen suurimmat liikesuunnat ovat tutkimusten mukaan ekstensio eli ojennus enintään 4° ja fleksio eli koukistus noin 3°, yhteensä enintään 7°. (Kuva 2.) Liike ei siis ole suuri, mutta on huomioitava, että nämä tutkimukset on tehty kuolleella kudoksella, ja elävän kudoksen toiminta on luultavasti joustavampaa. Nivelestä saattaa myös tulla muitakin liikkeitä, kuten rotaatiota ja ylös-alas -liukua.

Lisäksi SI-nivel kantaa takapään painoa, siirtää takaraajan lihasten tuottaman liikevoiman rankaan ja eteenpäin sekä vaimentaa tärähdystä esimerkiksi hypyn alastulossa.

SI-niveltä pitävät kasassa vahvat nivelsiteet, joita on nivelen sekä selän että vatsan puolella.

SI-nivelen toimintahäiriön vaikutukset kehoon

SI-nivelen liike on lisäliike takaraajan liikkeeseen eli raajan eteen- tai taaksevientiin. Kun SI-nivel ei liiku normaalisti, lyhentää se takaraajan liikettä ja liikkeen täytyy tulla jostain muusta, kuten lannerangasta sivutaivutuksena. Tämä taas rasittaa lannerangan alueen lihaksia, jolloin niihin voi kehittyä kireyttä ja alueelle yleistä jäykkyyttä. Kun takapää ei toimi normaalisti, voi se taas rasittaa etupään lihaksia.

SI-nivelen toimintahäiriö vaikeuttaa myös hyppäämistä ja kompensaationa liikerajoitukselle erityisesti viimeisen nikamavälin liike voi lisääntyä. Tämä taas voi lisätä painetta välilevylle ja teoriassa pullistaa välilevyä ja johtaa esimerkiksi välilevynpullistumaan.

SI-nivelen toimintahäiriöiden hoito

Osteopaatti voi käsittelyllään palauttaa SI-nivelen liikkeen – mikäli se on yksilön SI-nivelessä mahdollista eli nivelpinnat ovat riittävän tasaiset eikä nivel ei ole luutunut kiinni. Yleistäen voi sanoa, että tavoitteena käsittelyllä on vapauttaa alueen nivelsiteiden jännitys, koska se lienee syynä liikkeen rajoittuneisuuteen.

Koska epäillä SI-nivelen toimintahäiriötä oireiden syyksi?

SI-nivelen toimintahäiriötä kannattaa epäillä, kun 

Tervetuloa koiran kanssa hoitooni, niin katsotaan onko koirallasi SI-nivelongelmia tai muita liikkeen ongelmia!

Hanna Kivinen

eläinosteopaatti, osteopaatti (AMK), Postgraduate Certificate in Animal Osteopathy (Canine), KTM

PS. Sivun alalaidasta löytyy tämä sama teksti pdf-tiedostona. Ensimmäinen tiedosto on teksti eläinlääkäreitä ja eläinterveydenhoitoalan ammattilaisia varten. 

Koiran SI-nivelet, eläinosteopaatti Hanna Kivisen selventävä kuva koiran lantiosta

Kuva 1. SI-nivelet sijaitsevat ristiluun ja suoliluiden välissä.

Ristiluun liike, koiraosteopaatti Hanna Kivisen kuva

Kuva 2. Ristiluun liike suoliluiden välissä. 

Facebook
SI-nivelEläinlääkärit090118.pdf
SI-nivelYleinen090118.pdf