Koiralla ”vino lantio”?

Post date: 8.2.2018 9:43:05

Vastaanotolleni on tullut useita koiria, jotka ovat saaneet eläinlääkäriltä röntgenkuvien perusteelle tuomion ”vino lantio”. Omistaja on sitten olettanut, että tämä on lopullinen tuomio, koiran kroppa on vino eikä sille voi tehdä mitään.

Rakenteellinen lantion vinous

Lantio toki voi olla rakenteellisesti vino eli se todella on luutunut vinoon asentoon. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista ja taustalla on yleensä trauma, esimerkiksi auto-onnettomuus (kuva 1.) Tällöin lantioiden luiden asentoa ei voida millään pehmytkudoskäsittelyllä muuttaa. Mutta, mutta...

Toiminnallinen lantion vinous

Kokemukseni ja osteopaattina oppimani mukaan yleensä kyseessä on toiminnallinen lantion vinous. Tällöin kehon pehmytkudokset eli lihakset, nivelsiteet ja faskiat eli erilaiset kalvokudokset ylläpitävät virheasentoa. Lisäksi röntgenkuvauksessa on saatettu aiheuttaa vino asento asettelulla, tällöinkin syynä ovat pehmytkudokset, eivät luiset rakenteet. Kaikki tämä on otettava huomioon tulkittaessa kuvia eikä tuomiota ”vino lantio” tulisi antaa heppoisin perustein. Toki lantio voi olla kuvassa vino, mutta onko se pysyvä tila?

Lantio voi vaikuttaa vinolta koiran seistessä (kuva 2.) ja luoda muuhunkin kehoon epäsymmetriaa, askellus voi olla vinoa ja koira ravata hieman toinen kylki edellä.

Toiminnallisen vinon lantion hoito

Sen, onko kyse rakenteellisesta vai toiminnallisesta lantion vinoudesta, voi nähdäkseni arvioida vain palpoimalla (eli käsin tutkimalla) ja hoitamalla lantion, ja arvioimalla symmetrian uudelleen hoidon jälkeen. Hoitaminen tarkoittaa pehmytkudosten jännitteiden vapauttamista esimerkiksi osteopatialla, ja ”asettelemalla” luut symmetrisempään asentoon.

Lantiosta puhuttaessa kyse tällöin on lantionpuoliskojen ja ristiluun alueesta sekä häpyliitoksesta sekä näiden symmetriasta. SI-nivelten toiminta on tässä keskeisessä osassa, siitä lisätietoa tästä. Lantion ”suoristaminen” vaikuttaa muihinkin ympäröiviin kudoksiin, kuten lannerankaan, lihaksiin ja lonkkaniveliin, ja sitä kautta koko muuhun kehoon.

Eli jos koirasi lantio näyttää röntgenkuvissa vinolta tai sen lantio on seistessä vino, ei kannata masentua vaan tuoda se käsittelyyni ja katsotaan voiko asialle tehdä jotain!

Eläinosteopaatti Hanna Kivisen blogi: Rakenteellisesti ja traumaperäisesti vino lantio, röntgenkuva

Kuva 1. Oletettavasti traumaperäisesti ja rakenteellisesti vahvasti epäsymmetrinen lantio


Koiraosteopaatti Hanna Kivisen potilaan toiminnallisesti epäsymmetrinen lantio

Kuva 2. Seistessä epäsymmetrinen lantio (eri koira kuin kuva 1)

Facebook